Gönüllülük Esasına Dayalı Bir Sosyal Sorumluluk Projesi
Günümüzde “yazılım” giderek popüler hale gelen, hemen hemen herkesin duymuş olduğu bir kavram.
Peki yazılım gerçekte nedir ve nerelerde kullanılır? Etrafımıza baktığımızda bir çok kullanım alanını rahatça görebiliriz aslında. Televizyonlar, telefonlar, bilgisayarlar, klimalar hatta buzdolapları ve daha sayamayacağım bir sürü teknolojik cihazın aslında bir yazılıma sahip olduğunu söyleyebiliriz.
İnternette “Yazılıma Nasıl Giriş Yapılır?” benzeri başlıklara sahip bir sürü makale veya forum konusu bulunmaktadır. Bunlardan bazıları çok güzel içeriklere sahiptir. Ama çoğunlukla yazılarda “Hızlıca size konuyu anlatayım”, “Yazıyı fazla uzatmadan konuya gireyim”, “Yani kısacası…” gibi cümleler veya söz öbekleri bulunmaktadır. Halbuki yazılım böyle hızlıca anlatılabilecek, kısa ifadeler kullanılarak aktarılabilecek bir konu değil.
Burada bir sorun daha vardır. Kişilere genellikle önce platform (web, mobil, masaüstü ) seçmeleri gerektiği önerilmektedir. Kısmen doğru bir yaklaşım. Ama kimler için? Az veya çok yazılımın, algoritmanın, veritabanının vb. temel terimlerin ne olduğunu bilenler için doğru bir yaklaşım. Örneğin bilgisayar ve benzeri mühendislik bölümleri 2. sınıf ve üstü olan bazı öğrenciler için.
Peki sektörü duymuş, ama daha önce hiç bir şekilde bilgi sahibi olmayan, algoritmanın ne olduğunu bilmeyen birileri bu sektörde kendini geliştiremez mi? Çünkü bu tarz yazılar bu kişilere hitap etmediği gibi daha çok kafa karışıklığına sebep olup vakit kaybettirmektedir. Bazen de kişilerin şevkini kırıp “Ben bu işi başaramayacağım.” düşüncelerine sebep olmaktadır.
Yazılar/Makaleler onlara nasıl cümle kuracaklarını anlatmaktadır. Ama bunun için alfabeyi bilmek gerektiği durumu göz ardı edilmektedir.
Peki Yazılım Nedir?
Yazılım bir mühendislik işidir. Mühendislik, sorun çözen veya yeni bir şeyler ortaya koyan meslek dalları olarak tarif edilebilir. Yazılım ortaya ürün çıkarma olduğu için bir mühendislik işidir. Yanlış anlaşılmasın. Mühendislik diplomasına sahip olmanız gerektiğini söylemiyorum. Mühendislik mantığı, algoritmik çözüm yatkınlığı veya analitik düşünme yeteneği için illa ki mühendislik okumak gerekmiyor. Bir yazılım mühendisliğini şu şekilde anlatabiliriz.
Bir yazılım oluşturulmak istendiği zaman ilk başta proje oluşturulur ve bu proje belli iş bölümlerine ayrılır. Bunların hepsi çözülmeyi bekleyen problemler olarak tanımlanır. Bu problemlerin çözümü için ilk başta algoritma kurmak gerekir. Öncelikle algoritma nedir ne işe yarar nasıl oluşturulur sorularına verilecek cevaplarınız olmalıdır.
Algoritmanızı oluşturduktan sonra sıra bu çözüm aşamalarını koda dökmeye gelmektedir. Eğer daha önce herhangi bir programlama diline giriş yapmamış veya bitmiş bir projeniz yok ise hangi platformda çalışacaksınız veya hangi programlama dilini kullanmalısınız gibi sorular bu aşamada kafanızı karıştıracaktır.
Hadi platforma ve programlama diline de karar verdiğinizi varsayalım. Asıl iş yeni başlıyor bu durumda. Bu projeye nerden başlanacak, hangi araçlar kullanılacak veya karşılaşacak zorluklar nasıl aşılacak vb. bir sürü diken ile kaplıdır bu yol. Ve tek başına bu kadar zorluğun üstesinden gelmek kolay olmadığı gibi bazen bu zorluklar karşısında pes edilebiliyor. Aslında sık sık pes ediliyor desek daha doğru olur.
İşte bu durumda bize yol gösterecek bir arkadaş, mentör veya akıl hocası çok işimize yarardı. Kod anlatması veya eğitim vermesi gerekmiyor. Zaten internet ortamında her türlü eğitim bulunuyor. Bize sadece gideceğimiz yolu söylese veya hangi eğitim ile başlamamız gerektiğini söylese yeterli olurdu. Ara sıra yaptıklarımızı onaylayıp gittiğimiz yolun doğru olup olmadığı konusunda fikirler belirtse ne güzel olurdu.
“Keşke bu alanda bize bu yardımı ücretsiz yapacak bir tanıdığımız olsa…”
Dediğinizi duyar gibiyim. Evet tüm bunlara bir çözüm önerim var.
CODEMVİA “Benim Kod Yolum”
Bu topluluğu tam olarak bu amaçla kurduk aslında. Çünkü aynı şekilde öğretirken öğrenmek isteyen veya bildiklerini paylaşarak birilerine faydalı olmayı isteyen azımsanamayacak bir kesim var ülkemizde. Mentör olarak aldığımız üyeler Mentee olarak aldığımız üyelere tecrübelerinden yola çıkarak yol gösterecek, akıl hocalığı yapacak. Belki ilk projelerini beraber ortaya çıkaracaklar. Belki de en sonunda beraber bir fikir bulup geliştirecekler ve bu fikri bir girişime dönüştürecekler. Kim bilir☺
Bizim amacımız bu iki kesimi bir araya getirip güzel bir ortam kurmak. Çünkü ancak paylaşarak bilgimizi arttırabileceğimizi biliyoruz.
Herkesi Codemvia meetup, instagram ve twitter sayfalarımıza bekliyoruz. Siz de bize katılın bu çorbada sizin de tuzunuz olsun:)
Meetup: https://www.meetup.com/codemvia
İnstagram: https://www.instagram.com/codemvia/
Twitter: http://twitter.com/codemvia
Görüşmek üzere… İyi günler dilerim.
Yorum Yap
Lütfen geçerli bir mail adresi giriniz.