Yazılım Sektöründe İş Sorunsalı
İki üç tane firma yetkilisiyle görüştüğümde aradıkları personeli bulamadıklarını, yazılım sektöründe iş arayanları dinlediğimde de iş olmadığını veya buldukları ilanlarda da çok sayıda nitelik istendiği için başvuramadıklarını söylüyorlar.
Peki bu iki tarafı da soru soru işareti olan konuda hiç mi çözüm yok?
Kendi gördüklerimden şunu söyleyebilirim ki nitelikli ve sürekli kendini geliştirmeye çalışan kimselerin bu sektörde işsiz kaldığını görmedim. Ya bir şirkette çalışıyorlar ya kendi girişimlerini şirketleştiriyorlar ya da freelance olarak çalışıyorlar. Bir şekilde hayatlarını idame ediyorlar.
Peki ama iş fırsatı vermeden, bir projede bizi çalıştırmadan biz nasıl tecrübe kazanacağız?
Tüm ilanlarda bilmem kaç yıllık tecrübe istiyoruz ibareleri var. Yeni mezunlara çalışma fırsatı vermeden o kadar yıl tecrübe kazanmak için biz nerede çalışacağız?
Bunları söylediğinizi duyar gibiyim. Evet bunların hepsi birer sorun gibi görünebilmektedir. Ama çözümü olmayan sorunlar değil bunlar. Ne şanslıyız ki mesleğimiz mobil bir meslek.
Dört duvar, döner sandalyeler, süslü çiçekli masalar olmadan da kendimizi geliştirebiliriz. Ev, okul, park… yani her yer bizim için bir ofis olabilir. Eksiğimiz mi var? İnternet ortamında hemen hemen her konuda eğitim videoları var.
Biliyorum kolay değil.
Kendi başına o iradeyi sağlamak kolay değil. Biz toplum olarak “sopalı eğitim” modeli benimsediğimiz için kendi başımıza çalışmak kolay olmayacaktır. İlla birinin başımızda durup çalış demesi gerekiyor. Çalışmayınca azarlaması kötü not vermesi gerekiyor. Veya son güne kadar çalışmama gibi bir problemimiz olduğu için günlük çalışmak bize çok zor gelebilmektedir.
Dediğim gibi kolay değil. Ama imkansız da değil! Uğraşmadan, zorlanmadan, yorulmadan olacak iş değil. Madem bu mesleği seçtik, madem sektör bizi işe almak için bir şeyler bilmemizi istiyor o zaman mecburuz.
Benim öğrenci yetiştirdiğimi duyan Ankara Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümü 3. sınıfta okuyan bir öğrenci internet üzerinden bana ulaştı bir seferinde. UX designer olmak istediğini ve bu konuda yeni bir şeyler yapmak istediğini anlattı. Neler yaptığını sorduğumda bir şirkette gönüllü olarak 6 ay boyunca tasarımcı olarak çalıştığını ve bunun için ücret talep etmediğini söyledi. Ta ki şirketin kendisi gelme diyene kadar. Şu an gene ücretsiz iş arayışında olduğunu ekledi.
Takdir ettim. Çünkü günümüz gençlerinin, öğrencilerinin çoğunun ücret almadan verilen her işi yapmak zorunda olacakları bir işi kabul etmeyecekleri aşikar. İşte burada bir gerçeği görmemiz lazım. Ücretsiz çalışmıyorsunuz. Yaptığınız iş karşılığı aldığınız şey para değil ama cv’nize kocaman harflerle yazacağınız “Bir yıllık tecrübem var” cümlesi karşılığında bir yıl çalışmış olacaksınız. Bence sektörde kendini geliştirmek isteyen biri için azımsanacak bir ücret değil. Peki herkes bu gerçeği görüyor mu? Tabii ki hayır. Okul bittiğinde bir yıllık tecrübesi olan mı öne geçer yoksa hiç tecrübesi olmayan mı? Kim kazançlı çıkacak? Bunu görmemek için kör olmak lazım.
Daha sonra kendisine UX designer olan kişilerin neden yapay zeka kullanmadığını sordum. Buna kendisinin bir katkı sağlayabileceğini belki de bu konuya öncülük edebileceğini söyledim. Fikir için teşekkür etti ve daha sonra tekrar fikir danışmak istediğinde tekrar yazıp yazamayacağını sordu. Her zaman!!! dedim:)
Diyelim ki sizin böyle bir şansınız hiç olmadı. Ücretsiz bile çalışabileceğiniz bir iş veya proje bulamadınız (ki bence arayan bulur) işte o zaman da kendi başınıza bir şeyler yapmanız gerekir. Dediğim gibi internet ortamında her türlü eğitim bulunmaktadır. Ama sakın eğitimden eğitime atlamayın. Kendinize bir yol belirleyin ve başarılı olana kadar sürekli çalışın. En az 6–12 ay boyunca günlük çalışın. Çok işiniz olan günlerde bile hiç olmadın telefondan 10 dakika izleyin bişeyler. Ama hiç ara vermeyin. Maalesef ara verince beyindeki bilgi bağları kopabilmektedir. Eğitimde yaptığınız her projeyi github, gitlab vb. platformlarda yayınlayın. Eğitim bittikten sonra bir proje düşünün planlayın, analiz yapın, tasarlayın ve kodlayın. Kesinlikle yarım bırakmayın. Bitirip mobil veya web platformlarından birinde yayınlayın. Yaşayan, görünen ve internet üzerinden erişilebilen en az bir çalışmanız olsun.
Bunları başardıktan sonra cv’nize yazabileceğiniz bir şeyler olacaktır. Yarım yamalak bir sürü dil bilmek yerine proje yapabildiğiniz bir dil, yarım bırakılmış bir sürü proje yerine yayınlanmış bir proje daha iyidir. Tecrübe isteyen şirketler bu yazdıklarınızı es geçmeyecektir.
Siz çalışın çabalayın eninde sonunda geç bile olsa size geri dönecektir. Tabi bu arada sosyalleşin, yazılım alanında etkinliklere gruplara katılın, aktif rol almaya çalışın. Network ne kadar geniş olursa iş hayatında o kadar şansınız artar.
Umarım bu yazı birilerini daha çok çalışmaya teşvik eder. Herkese bol bol iş imkanı dileklerimi sunuyorum.
Görüşmek üzere…
Yorum Yap
Lütfen geçerli bir mail adresi giriniz.