Yazılımda Yaşanılan İlk Sorunlar
Yazılım günümüzde son derece hızla gelişmekte olan bir sektör haline gelmiştir. Yazılım sektörünün bu kadar büyümesinde etkin rol oynayan sebepler ise;
· Devletlerin teknolojiye verdikleri destekler. (Türkiye için kısa zaman önce kullanıma sunulan BTK Akademi gibi.)
· Gençler arasında merakla başlayıp daha sonra gösteriş kazanmak için devam edilmesi. Gençler özellikle yarışmalara, festivallere katıldıktan sonra yazılıma merakları daha çok artıyor çünkü elde ettikleri başarıdan dolayı çevrelerinden gelen güzel tepkiler heyecana sebep oluyor.
· Günümüzde artık tekstil firmalarından enerji firmalarına kadar bir çok sektör ARGE’ye önem vermektedir. Bu ARGE çalışmaları günümüze ayak uydurmak için veri analizleri, makine öğrenmesi, müşteri duygu-durum tesitleri gibi birçok alanda araştırma yapılmasını sağlamaktadır.
· E-ticaret, belki de yazılım sektörünün gelişmesinde ki en önemli faktör olarak ele alınabilir. Amazon, e-Bay gibi önde gelen şirketler yazılımı bu kadar iyi kullanabildiği için bu kadar büyümektedirler.
Yazılım/kodlama günümüzde en çok bilgi bulunabilecek konu-kavramlar arasındadır. Özel eğim kursları, e-kurs platformları, github ve daha birçok yerden bilgi edinilebilir. Fakat yazılımı öğrenmekten çok nasıl başlanması gerektiği, nasıl devam edilmeli ve hangi alanda devam edilmeli gibi noktalar yeni başlayanlar için büyük bir soru işareti olmaktadır.
Yeni üniversiteye başlamış bir öğrenciyi göz önüne alırsak. İlk olarak yazılıma merakı var fakat okuduğu bölümün yazılımla alakası yok ise yaşadığı sorunlar genelde şunlar ;
· Öncelikle ne öğrenmeli, hangi kaynaktan çalışmalı, hangi kaynak para tuzağı vb. konularda bilgi değildir.
· Bir kurs satın alıyor internetten herhangi bir yazılım dili için en baştan başlıyor videoları dinlemeye fakat bir yerden sonra olayları kavrayamıyorum ‘neden’ bunu burada yazdık şeklinde söyleniyor çünkü algoritma bilmiyor.
· Algoritma yapısını anladıktan sonra bir yazılım dili öğrenmeye başlıyor hesap makinesi yapıyor, asal sayıları buluyor ama sonrası gelmiyor çünkü yazılıma yeni başladığı için özgüven eksikliği var ve bu sebepten projelerde görev alamıyor.
· Aslında ne yapmak istediğini veya neyi yapabileceğini bilmiyor.
Bir yazılım diliyle birçok şey yapılabilir (görüntü işleme, driver yazma, veri analizi vb.) öğrenci tutup hepsini bir anda yapmaya çalışıyor ve sonunda beceremiyor. Sonra hemen başka yazılım diline geçiyor. Hep yarım kalıyor bilgiler.
Yazılıma meraklı ve okuduğu bölümde yazılımla alakalı ise yaşanılan sorunlar hemen hemen aynı fakat birkaç değişiklik oluyor.
· Bu kişiler de nerdeyse 3. Sınıfın sonuna kadar bir projede görev almıyorlar sadece okulda verilen eğitimle devam edip verilen ödevleri yapıyorlar
· Okulda kendilerine bir alan seçmeye çalışıyorlar. (web , mobil , veri tabanı vb.) Bu seferde hocaların yanlış yönlendirmesi olabiliyor. Yani öğrenci web site tasarımında çok iyidir ama hocası kalkıp “web bitiyor artık mobile yönel hepsi bir kutunun içinde” diyor ve yanlış yönlendirmeye kurban gidilebiliyor.
Çözüm Önerileri
1. Kullanılacak kaynaklar, kurslar neler olmalı. Öğrenci hangi yazılım dili için ne kullanmalı.
2. Kişilik testleri gibi yazılım içinde bir öğrenci hangi alanda daha iyi olabilir tespit edilip yönlendirme yapılmalı.
3. Günlük sorunları çözecek, maksimum 2 hafta sürecek projeler ekip halinde yapılmalı ki özgüven oluşmalı ve daha büyük projeler için kendisine güvenmeli.
Bütün bu çözümlere sahip bir dernek, eğitim kurumu veya topluluk bulmak zor. Hatta imkansız denilebilir. @hamitseyrek hocamızın önderliğinde bu sorunlara bi nebze olsun çözüm olabilecek bir topluluk tkurma girişimi içerisindeyiz şu aralar. Codemvia topluluğu mentor ve mentilerden oluşacak bir yapıda yazılım sektörüne girmek isteyen veya yazılım sektöründe kendini geliştirmek isteyen kişilere yardımcı olmak için oluşum aşamasındadır. Siz değerli okurların da mentor veya menti olarak aramıza katılmanızı dört gözle bekliyoruz.
Herkese iyi çalışmalar. …
Yorum Yap
Lütfen geçerli bir mail adresi giriniz.